Varje andetag räknas - därför är andningsträning användbart

Andning är inte bara viktigt för människans överlevnad - det påverkar kroppens maximala syreupptagningsförmåga (V02max) och därför viktigt för prestation och välmående. Därför erbjuder Kraftsportkliniken individanpassad andningsträning.

Varför träna andningsmuskler?

Begränsad andningskapacitet kan innebära en extra utmaning i samband med träning för olika mål. Blodet syresätts när det passerar dina lungor. Att bröstkorgen kan expandera för att ta upp syre från luften vi andas möjliggörs av muskler. Dessa muskler går att träna. I vetenskapliga studier har forskare visat att utmattade andningsmuskler kan begränsa fysisk prestation. Syftet med träning av andningsmuskler är att öka uthålligheten i dessa muskler, vilket förbättrar förutsättningarna för en bra prestation och återhämtning.

Hur fungerar andningsträning?

 1. 1
  Första besöket
  Under konsultationen går vi igenom din träningshistorik. Du berättar om ditt mål och dina förutsättningar. Vad är målet med din träning? 
 2. 2
  Andra besöket
  Andra besöket gör vi en undersökning av din andningskapacitet. Testet går ut på att undersöka in- och utandningsförmåga och baserat på resultatet kommer vi fram till en lämplig träningsmetod som passar mål och förutsättningar. Sedan blir det träning!
 3. 3
  Tredje besöket
   Vi återkopplar dina resultat till målsättningen och fortsätter träningen med nya utmaningar. Beroende på din progression tränar vi styrka-, uthållighet eller intervaller för dina andningsmuskler.

Träningseffekter av respirationsträning 

 • Träning av diafragma och revbensmuskler som möjliggör expansion av lungor vid andning
 • Leder till förbättrad lungventilation 
 • Leder till förbättrad rörlighet i bröstryggen
 • Minskad trötthet pga ökad syreupptagning
 • Mindre snarkningar och besvär med sömnapné

Varje andetag räknas - därför gör respirationsträning skillnad

Träning av andningsmuskler främjar uthållighet i olika idrottsaktiviteter och minskar utmattning mellan träningstillfällen. Genom att träna dina andningsmuskler skapar du förutsättningar för hållbart idrottsutövande oavsett målsättning.