Tennisarmbåge

Tennisarmbåge, eller lateral epikondylit, är ett smärtsamt tillstånd av överansträngning kring muskelfästet på armbågens utsida. Överansträngningen tenderar att uppstå på den dominanta armen, den arm som används mest. Exakt händelseförlopp bakom lateral epikondylit varierar mellan individer, men vad vi vet är att muskelfästet på armbågens utsida blir överansträngt och får en stressreaktion av repetitivt monotont muskelarbete under extension eller supination vilket leder till ett enerverande smärttillstånd. När det fysiska arbetet är större än kroppens förmåga att återhämta sig från mikrotrauman är vävnadsläkningen otillräcklig, vilket orsakar degenerativa förändringar i senan. Tennisspelare, snickare eller arbetare inom yrken där repetitiva grepprörelser och handledsextension eller frekvent rotation av underarmen är en del av vardagen, har större risk att drabbas av tennisarmbåge. Överbelastning i sträckmuskler runt handleden och fästet på armbågens utsida, laterala epikondylen, orsakar smärttillståndet.  En till två procent av befolkningen mellan 34-55 år drabbas. Behandling av lateral epikondylis går ut på att kontrollera inflammation och minska smärttillståndet med bl.a. träning.

Symptom

Smärta från armbågens utsida som tilltalar vid fysisk aktivitet. Särskilda rörelser, som pronerad underarm, kan vara extra smärtsamma. Till exempel i samband med styrketräning. Vid allvarlig lateral epikondylit kan till och med enklare vardagssysslor i kök och hushåll, som engagerar samma muskler från armbågen, vara smärtsamma. Smärtan kan stråla ut till hand eller arm och förstärks av extension av handled.

Kan träning lindra smärta vid tennisarmbåge?

Den primära behandlingsmetoden av tennisarmbågen är individanpassad träning och strikt vila från repetitivt muskelarbete som kräver involvering av greppmuskler. Det snabbaste sättet att minska smärtan verkar vara att byta arbetsuppgifter så att vardagen inte längre kräver samma monotona ansträngning av inblandade muskler, ibland med medicinering i det akuta tillståndet, och sedan 100% individanpassad rehabilitering.

När det fysiska arbetet är större än kroppens förmåga att återhämta sig från mikrotrauman är vävnadsläkningen otillräcklig, vilket orsakar degenerativa förändringar i senan. Detta är vad som orsakar lateral epikondylit eller tennisarmbåge.

Vad som gör besvären svårbehandlade är att senor har låg vaskularitet, vilket betyder att läkningen är långsammare i senor jämfört med strukturer i kroppen som har hög vaskularitet. Tillståndet kan ofta läka av sig självt, men enbart vila från fysisk aktivitet är sällan tillräckligt. Att ändra arbetsaktiviteter som orsakat smärt- tillståndet är en bra början, men sedan behöver senan stimuleras med smarta fysiska aktiviteter. Där kommer träningen in i bilden. För personer med tennisarmbåge är det viktigt att den fysiska träningen hjälper strukturer att läka och återhämta sig och inte förvärrar smärtan, genom att utsätta senan för samma repetitiva arbete som orsakade tillståndet.

Målet med träning som en del av behandlingen av lateral epikondylit är att förbättra eller bibehålla rörelseomfång, etablera ett lämpligt stretch- och styrkeprogram och minimera stress och smärta runt området. Om din läkare eller fysioterapeut anser att du är redo för det så kan vi på Kraftsportkliniken på Ortopedmedicinska Institutet i Göteborg hjälpa dig att hitta tillbaka till mer normalfungerande träning, under den kritiska post-rehabiliteringen. Med en undersökning med anamnes och enklare muskeltester får du berätta mer om din skadehistorik och tidigare bakgrund. Sedan hjälper vi dig att ta fram träningsprogram som är anpassade för dina besvär så att återhämtning och läkningen kan fortsätta utan att smärttillståndet förvärras.

Kraftsportkliniken i Göteborg erbjuder medicinsk personlig träning som hjälper människor från rehab till friskvård efter skador, sjukdomar och operationer.

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. 

Tung träning har aldrig varit lättare