Testa din kroppskomposition

Tränar du hårt utan att se resultaten du önskar? Försöker du äta hälsosamt och har testat flera gånger men lyckas ändå inte gå ner i vikt? Då kan det vara hög tid att göra en undersökning av din kroppssammansättning.

Här på Kraftsportkliniken är vi övertygade om att människor är unika, det gäller inte bara målsättningar utan också kroppssammansättning. Därför erbjuder vi mätningar av kroppskompositionen och analyser som hjälper dig att förstå vad din kroppsvikt består av (kroppsfett och muskelmassa) - och vad du kan göra åt det. Utifrån dina testresultat skapar vi nutrionsplaner skräddarsydda för dig personligen. Vi ger dig upport och vägledning så att du kan uppnå dina mål. Om du är redo att se resultat av hårda timmarna på gymmet, kontakta oss på Kraftsportkliniken så hjälper vi dig med tester och evidensbaserad kostrådgivning!


Varför testa kroppskomposition?

Det kan finnas många skäl att vilja undersöka kroppssammansättningen. Kanske vill du gå ner i vikt men vet inte var du ska börja eller utifrån vilken nivå. Ett test av kroppssammansättning hjälper dig att reda ut hur mycket kroppsfett och muskelmassa du har och på vilket sätt detta påverkar hälsa och välmående.

Denna information hjälper dig att skapa effektiva kost- och träningsplaner som hjälper dig i mål utifrån förutsättningar. Dessutom skapar det data vilket kan minska risken för muskelförluster.

Kanske har du redan gått ner i vikt men har nått en platå och är osäker på varför. Ett test av kroppssammansättningen hjälper dig att identifiera vilka områden du kan behöva förbättra så att du kan göra nödvändiga förändringar för att lyckas.

Att testa kroppssammansättning kan också vara användbart om du försöker bygga muskelmassa. Genom att kartlägga nuläget, var du börjar, och få en tydlig uppfattning om hur mycket muskelmassa och kroppsfett du har kan du lägga upp realistiska mål och track:a din progression över tid. Extra användbart kan detta vara om du vill bygga kvalitativ muskelmassa och inte gå upp för mycket i kroppsfett på ett kcalöverskott.


Hur fungerar ett Inbody-test?

Testet är enkelt och smärtfritt, vem som helst kan göra det och du behöver inte vara träningsvan för att få fram användbar data. Inför testet kommer testledaren be dig att ta av skor och strumpor.

Du ställer dig sedan på Inbody-maskinen och greppar två handtag. Maskinen skickar en lågfrekvent säker elektrisk impuls genom kroppen. Detta används till att mäta och beräkna vad kroppssammansättningen består av - från kroppsfett till fettfri massa / muskelmassa och vätska i kroppen.

Testet tar mindre än 5 minuter och är helt smärtfritt. Efter testet får du en rapport på dina resultat. Din testledare går igenom resultaten och berättar vad datan visar. Utifrån resultatet får du rekommendationer.

Vad betyder resultaten?

Inbody-resultaten ger dig en detaljerad analys av din kroppskomposition. Rapporten visar hur mycket du väger, hur mycket av din kroppsvikt som består av fettmassa (kg), muskelmassa (kg) och vätska - och vad detta säger om din hälsa.

Du får reda på din kroppsfettprocent. Detta är hur stor andel av total kroppsvikt som består av fett. Till exempel, om du väger 89 kg och du har 25 kg kroppsfett, så innebär det att du 22, 25 % kroppsfett. Resultatet jämförs med normer som visar vad som är normalt, under normalt eller över normalt.

Resultatet av Inbody-testet kan hjälpa dig att lägga upp realistiska mål och mäta din utvecklingskurva över tid. Detta hjälper dig att förstå din kroppssammansättning idag och vilka åtgärder som kan vara nödvändiga om du har målet att förändra den.

Feedback och support från Kraftsportkliniken

Om du vill ha feedback och support för att förbättra din kroppskomposition, då kan Kraftsportkliniken hjälpa till. Vi erbjuder anpassade kroppskompositionstester och analyser tillsammans med kostplaner - du väljer själv om du bara vill göra testet eller också få kostplaner med menyer och makros uträknade med support.