Styrketester och mätningar av resultat

Kraftsportkliniken använder den senaste teknologin och beprövade vetenskapliga metoder för att kartlägga styrka. Med våra tester får du svar på hur tungt du ska träna.

Styrketester kartlägger var du befinner dig och hur du säkert och effektivt tar dig från start till mål

Om du vill förstå dina svagheter och hur du kan utveckla din styrketräning, då är Kraftsportklinikens styrketester en bra början. Vi använder den senaste teknologin och uppdaterade vetenskapliga metoder för att kartlägga din startposition. Med våra tester och övningar, som är anpassade för såväl motionärer och idrottare, kan du utveckla träningen så att du minskar dina svagheter och får ut mer av din potential.

Föreställ dig vad som hade hänt med dina resultat om:


 • Du plötsligt känner dig nästintill oslagbar, tack vare noggrann optimering av viktiga detaljer i ditt program
 • Du känner att du kan pressa dig mer än någonsin, på ett säkert och effektivt sätt, med kunskap om hur du får ut mest av passen och samtidigt minskar risken för skador
 • Personbästan är inte bara en dröm, utan ett förväntat regelbundet resultat av tiden du lägger på din träning

Skillnaden på att gissa och testa

Effektiv träning handlar om att träna med rätt intensitet (viktbelastningar med rätt antal repetitioner och set) för målet. För att göra detta används något som kallas 1RM (1 repetition max). 1RM representerar hur mycket vikt du klarar av att lyfta som mest i en maxtung repetition.

Styrketräning planeras vanligtvis utefter procent av 1RM. Genom att se till att du tränar med rätt intensitetszon utifrån detta teoretiska eller testade mätvärde kan du höja och sänka vikter metodiskt och planenligt, vilket förbättrar träningens effekter och minskar risken för skador genom att undvika att göra alltför mycket för snabbt. För att göra detta på ett korrekt sätt är det viktigt att känna till din maxstyrka, eftersom det är maxstyrkan som träningen planeras efter.

Maxstyrka kan man antingen estimera (uppskatta) eller testa direkt. Skillnaden i exakthet kan skilja sig kraftigt. Att gissa 1RM utifrån tester på många antal repetitioner/set, utifrån 1RM-tabeller och liknande, ger inte exakta pålitliga värden om det är något som man kan börja med.

Ska du vara seriös med din styrketräning, då är det hjälpsamt att testa styrkan för att svart på vitt kartlägga vad du har att arbeta med. Genom att använda Kraftsportklinikens styrketester får du exakta mätvärden av muskelstyrkan vilket hjälper dig att planera träning riktigt och därför maximera resultaten av timmarna du investerar i dig själv, dina resultat och ditt välmående.

Fördelar med styrketester

En av de främsta fördelarna med att försöka förstå hur tungt du ska träna när du planerar variation (så kallad periodisering) är att du får en precision och exakthet. Att veta exakt hur tungt man ska träna i olika sammanhang är, trots det, något som många som styrketränar beskriver som otroligt svårt att begripa.

Styrketester har många fördelar:

 • Kartlägga styrkan i särskilda övningar och moment
 • Identifiera svagheter (styrkenedsättningar) i muskelfunktion
 • Ger struktur för målstyrd träningsplanering
 • Identifiera lämpliga intensitetszoner för målsättningar
 • Övervaka effekterna av träning och rehabilitering

Intensitetszoner beskriver hur tunga vikter du bör använda i relation till ett teoretiskt maxtungt lyft. När du vet inom vilken intensitetszon du bör ligga kan du i högre grad koncentrera träningen på att utveckla specifika egenskaper (maxstyrka, snabbhet, muskeltillväxt etc). Denna kunskap och förståelse ger dig en bra uppfattning om hur träning varieras på bästa sätt, hur du undviker att göra för mycket för snabbt och minskar skaderisken - och sist men inte minst - hur du går till väga för att planera när du ska höja vikten.

Många upplever att regelbundna styrketester kan vara positivt för motivationen.

När du känner till svagheter i din planering, då kan du börja ta ta väl mer välinformerade och genomtänkta steg framåt. Rent praktiskt innebär detta smartare träning. Med smartare träning kan du träna hårdare och utmana dig extra med fler effektiva styrketräningspass per år, samtidigt som du minskar risken för skador.

Olika styrketester för mål och nivå

Styrka kan testas på olika sätt. Tester kan utformas utifrån erfarenhet och syfte med träning. För nybörjare kan till exempel 3RM-tester vara mer lämpliga än 1RM-tester, eftersom nybörjare inte alltid har utvecklat tillräckligt robust teknik för att ett äkta 1RM-test ska vara hjälpsamt. Därför erbjuder vi olika styrketester.

Styrketesterna vi erbjuder är:

 • Kroppsviktbaserade styrketester
 • Skivstångsbaserade styrketester
 • Hastighetsbaserade styrketester
 • Hoppbaserade styrketester

Vilka styrketester passar dig? Styrketester kan väljas utifrån målsättningar, erfarenhet och idrotter. Som exempel kan nämnas att styrketester för hockey inte är samma sak som styrketester för styrkelyft, även om båda idrottarna har nytta av övningen knäböj. Vidare anses vissa tester vara mer eller mindre användbara för olika åldrar. Kraftsportkliniken hjälper dig att välja styrketester som är relevanta för dig personligen.

Boka styrketester

Vill du veta exakt hur stark du är i övningar som är viktiga för ditt mål? Vårt team av experter hjälper dig att ta fram ett testbatteri och tolka dina resultat så att du kan nå din fulla potential snabbare. Boka tid för styrketester hos Kraftsportkliniken i Göteborg redan idag!