Styrketest med kraft/hastighetsprofilering

Så vet du om du styrketränar med rätt vikter för mål och förutsättningar. Här är en beskrivning av varför kraft/hastighetskurvan är viktig för dig som styrketränar seriöst.

Vad är kraft-hastighetskurvan?

Kraft/hastighetskurvan beskriver sambandet mellan kraft och hastighet. Det här sambandet är viktigt att förstå för tränare och idrottare eftersom det hjälper oss att använda övningar, belastningar och hastigheter som ger resultat.

Att träna för maxstyrka och snabbhet är inte samma sak. Beroende på vilken egenskap som tränas är övningar och vikter och hastigheter mer eller mindre specifika för målet. Därför är personlig kraft/hastighetsprofilering användbart.

Bildkälla: GymAware

Upptäck hur stark du är egentligen med  kraft/hastighetsprofilering

Genom att testa din hastighet i övningar kan vi få fram en personlig kraft/hastighetskurva för olika övningar. Mätningen sker i realtid så du får direkt objektiv feedback på hur lyftet gick och om du behöver träna lättare eller tyngre för att hålla dig inom intensitetszonen målet kräver.

Kraftsportkliniken erbjuder styrketester med kraft/hastighetsprofilering med avancerade mätmetoder. Samma mätmetoder som används i forskning och vetenskapliga studier i ämnet.

Problemet med procentbaserad träning

Traditionellt har % av 1RM (one repetition max) ansetts vara guldstandard för att beskriva hur tungt du ska träna för att uppnå olika mål - från snabbhet till maxstyrka.

Ett problem med procentbaserad träning är att detta inte beaktar återhämtning. Forskning har visat att 1RM kan variera från dag till dag kraftigt på grund av dagsform.
Hastighetsbaserad träning (VBT) med kraft/hastighets-profilering gör det lättare att anpassa träningen efter återhämtning. Detta har forskare visat är mer effektivt för att utveckla maxstyrka och power efter 6 veckors träning.


Fördelar med styrketest med kraft/hastighetsprofilering och VBT

Mer effektiv träning

Träning med kraft/hastighetsprofilering innebär mindre tid på krävande 1RM-tester och mer tid på kvalitativ styrketräning.

Reducerad skaderisk

Optimala belastningar innebär mindre risk för skador.

Mer maxstyrka och power

Upp till 20% ökad maximal styrka och kraftökningshastighet (power)

Direkt objektiv feedback

Objektiv feedback gör styrketräning roligare och mer motiverande.

Kraftsportkliniken testar idrottare och motionärer med vetenskapliga metoder

Våra tester används av motionärer, idrottare och föreningar för att förstå människokroppens reaktion på träning. Vi arbetar endast med tillförlitliga mätmetoder som ger exakta värden som är användbara för att förstå nuläget, se hur väl träning fungerar, och upptäcka fysiologiska begränsningar.