Diskbråck är ett potentiellt smärtsamt tillstånd som uppstår när den stötdämpande disken mellan några av ryggradens kotor har gått sönder. När disken går sönder och det geléliknande innehållet inuti disken läcker ut når detta ut i ryggradskanalen. Ibland kan man ha diskbråck utan smärtsamma symptom, men när bråcket från disken trycker mot nervrötter eller ryggmärg kan det leda till komplikationer. Besvär och smärta från diskbråck kan uttrycka sig lokalt i ryggen eller nacken, beroende på ursprung, men också leta sig nedåt i nedre extremitet, från sätet till benet och i vissa fall ner till fötter och tår.
Diskbråck läker ofta av sig själv på några månader. Men ibland kan inte kroppen själv läka diskbråcket och då kan det behövas operation, med post-operativ fysioterapi efteråt, för att disken mellan ryggradens kotor ska få bra återhämtning. Diskbråck kan förekomma i olika delar av ryggen, på olika sidor av en kota, eller i flera olika delar av ryggen samtidigt. Diskbråck kan därför uppstå i ländryggen, thorax och den cervikala ryggraden eller nacken. Smärtan kan vara diffus och smyga sig på över tid eller uppstå snabbt och aggressivt. Viktigt oavsett var i ryggen disken där bråcket har uppstått, är att försöka minska kompressionskraft mot ryggradens diskar genom ändamålsenliga fysiska aktiviteter för att bibehålla god funktionell kapacitet och reducera tilltagande smärta.
Detta kan du testa sig fram till själv, med hjälp av olika rörelser och positioner, eller med hjälp av sjukgymnast eller medicinsk tränare. Vilka åtgärder som kan hjälpa kroppen att återhämta sig, och hjälpa dig att minska smärtan så att du kan röra dig fritt i vardagen utan att den tilltar och eskalerar, hänger på grundorsaken. Åtgärder för andra typer av ryggbesvär, till exempel spinal stenos som är en följd av artros i ryggen, kommer inte ha samma effekt om du har diskbråck någonstans i ryggen. Därför är det viktigt att du får din rygg undersökt av kvalificerad vårdgivare, så att du får den hjälp som du behöver.
Symptom
Vanliga symptom vid diskbråck är ländryggssmärta, så kallad lumbago, strålande smärta från säte ned i ben vid kompression av nervutskott. Men också smärta och känselbortfall i nacke, armar och händer, eftersom diskbråck kan inträffa även i nacken. Ischias är per definition en diagnos men i praktiska termer mer av ett samlingsnamn för en typ av symptom, som man bland annat kan få i samband med diskbråck. Ischias betyder smärta som löper längs ischiasnerven (som är lika stor som ett lillfinger), som ansvarar för förbindelse till muskler på underben, lårets baksida, fot men även huden på benen.
Ischiassmärtor förekommer i samband med diskbråck om nervens rot, på grund av diskbråcket, blir komprimerad och hoptryckt. Ischias förekommer i samband med andra besvär och beror inte alltid på diskbråck, men är inte ovanligt vid diskbråck. Andra vanliga symptom är känselbortfall, domningar, stickningar i nacke, axlar, armar och fingrar i samband med diskbråck i nacke och domningar, känselbortfall och stickningar i ben och ibland fötter och tår i samband med diskbråck mellan kotor i ländrygg.
Diskbråck läker i regel av sig själv och symptomen försvinner ofta efter några veckor, om symptom förekommer (vilket det inte alltid gör), och behöver sällan kirurgisk behandling. En läkarundersökning hjälper till att avgöra om operation är nödvändigt eller om läkemedel i kombination med fysisk aktivitet som lindrar ischias och relaterade besvär, är fullt tillräckligt för att hjälpa kroppen att återhämta sig. Diskbråck ger inte alltid symptom, besvär och smärta och därför kan det ibland vara svårt att upptäcka även för legitimerade vårdgivare. Å andra sidan, har du inga allvarliga symptom som kräver akut sjukvård, så har du kanske tur nog att diskbråcket läker fint av sig självt.
Kan träning lindra besvär vid diskbråck?
Fysisk aktivitet är en primär behandlingsmetod i samband med diskbråck som orsakar smärta och besvär i övre eller nedre extremitet. Träning kan hjälpa till att öppna upp foramen som är mellan kotorna, där ryggmärgskanalen passerar, vilket skapar mer plats för nervutskott och ryggmärg och därför kan lindra och minska kompression av nerver som t.ex ischiasnerven. Träning botar inte diskbråck, men hjälper kroppen att återhämta sig genom avlastning och dekompression av diskarna mellan ryggradens kotor där diskbråcket har uppstått. Målet med rehabiliteringen bör vara att skapa spinal stabilitet genom funktionella och därmed ändamålsenliga övningar för dekompression, aktivering av bålmuskler, stärka underkroppen och engagera patienten i kardiovaskulär träning.
Så hur ska man styrketräna med diskbråck, mer exakt, när man vill fortsätta se progression av sina ansträngningar fast utan att förvärra smärta och besvär? Ett bra första steg, efter diagnos hos läkare eller fysioterapeut, är att börja motionera. All fysisk aktivitet som inte innebär stillasittande i längre perioder är nyttigt och kan avlasta kroppen och på det sättet hjälpa den att läka ordentligt. Andra steget är någon form av rehabilitering hos legitimerad sjukgymnast eller kiropraktor, där du får lära dig hur du kan avlasta drabbade riskar i ryggen och stärka spinal stabilitet. Tredje steget, som många snubblar på och förstör motivationen för många, är när man ska gå från rehabilitering till friskvård men inte vet hur man ska träna efteråt med bra återhämtning.
Smart styrketräning med diskbråck
Det är vad vi arbetar med på Kraftsportkliniken i Göteborg. Kraftsportkliniken i Göteborg är en specialistmottagning inriktad på post-rehabilitering. Vi hjälper personer som har diskbråck eller har haft det att hitta tillbaka till träningsglädjen med individanpassade men resultatfokuserade kost- och träningsprogram. Här sätter vi inga diagnoser, däremot utför vi grundlig anamnes (hälsodeklaration) och muskeltester. Efter en intervju där du berättar om din medicinska historik, hur dina besvär har sett ut och vilken hjälp du har fått tidigare, tar vi gemensamt beslut om vi kan hjälpa dig att ta nästa steg. Efter det sätter vi ihop kost- och träningsprogram baserat på information från anamnesen för att hjälpa dig att fortsätta se resultat av din styrketräning utan att besvären förvärras.
Kraftsportkliniken är en del av Ortopedmedicinska Institutet i Vasastan i Göteborg. Här samarbetar vi med kiropraktorer, fysioterapeuter och läkare för att hjälpa dig att återhämta dig efter diskbråck i rygg och nacke. Under första besöket gör vi en behovsanalysen där du får berätta mer om dig själv, din situation, vad du vill uppnå med din post-rehabilitering och om du har mål utöver det – och det kostar ingenting.
Boka din konsultation eller berätta mer nedan så kontaktar vi dig inom kort.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.