Ischias – falsk eller äkta?

Termen ischias används för att beskriva kemisk eller mekanisk irritation av en specifik nerv från ländryggen som försörjer benet, hela vägen ner till foten, och denna irritation kan orsaka smärta. Ischiassmärta förekommer både med och utan ryggont.

Ischias är förkortning av namnet på en nerv – ischiadicus-nerven.

Diagnosen ischias syftar till att patienten vid medicinsk undersökning uppvisar symptom på smärta kopplat till ischiasnerven med smärta som strålar ner i benet. Äkta ischias beror på kompression/inklämning av nerven – på grund av ryggradsorsak.

Ischiassmärta och ryggsmärta uppträder inte alltid tillsammans.

Men smärta relaterad till ischiasnerven förekommer ofta i samband med värk och smärtor i ländryggen. Varför ischiasnerven är påverkar kan bero på flera orsaker och några av dessa ska vi kika på idag. Du får också lära dig vad du kan göra åt det.

Vad är ischiassmärta?

Ischiasnerven är den tjockaste nerven vi har.

Den är ungefär lika tjock som ett lillfinger – är en vanlig beskrivning.

Ischiasnerven letar sig ut från ryggmärgskanalen i nedre delen av ryggen, plexus sacralis eller det man i folkmun kallar ländryggen, mer specifikt vid ryggkotorna L4 och S3.

Nerven innerverar till och försörjer nedre delen av kroppen – lårets baksida och hela vägen ner till foten. Utbredningsområdet innebär att nerven försörjer benens hud samt muskler på framför allt lårets baksida, underben och fot. Varför smärtan kan uttrycka sig hela vägen från ryggen, ner till sätet, sedan underbenet och sedan foten.

Ischiassmärta innebär smärta som är kopplad till ischiasnerven.

Smärtan uppstår ofta på grund av kompression av nerven. Nerverna löper ut från ryggradskanalen och ryggmärgen via nervutskott. Nerverna har som uppgift att ta hand om, förmedla men också ta emot information från olika delar av kroppen.

Informationen tolkas av hjärnan som bearbetar informationen och sedan skickar tillbaka information längs med ryggraden och ut till övriga delar av kroppen.

Ischiadicus-nerven löper från L4-S3, genom plexus sacralis, och försörjer bäckenets muskler, lårets baksida, underbenet och hela vägen ner till foten. Kompression av nerven kan orsaka smärta. Äkta ischias beror på nervkompression/inklämning av ischiasnerven. Falsk ischias beror inte på nervkompression i ryggraden.

Vid kompression av nerver, på grund av skador eller sjukdom, kan det uppstå en mer eller mindre intensiv smärta. Hur smärtan uttrycker sig och upplevs kan variera beroende på en mängd faktorer – till exempel vad som orsakar kompression.

Piriformissyndrom, diskbråck och spinal stenos (förträngning av ryggmärgskanalen) är några vanliga orsaker till att patienter drabbas av ischias. Ischias används emellertid inte för att beskriva orsaken till ett specifikt besvär utan är en symptomdiagnos som i praktiken bara berättar vilken nerv som är påverkad.

En annan sak som kan vara bra att känna till är falsk ischias.

Falsk ischias beror inte på patologi/sjukdomar och/eller skador som orsakat nervpåverkan utan den strålande smärtan. Man kan då utesluta nervpåverkan. Smärtan härstammar mer från rygg och bäcken och orsakas ofta av spända muskler som resulterar i en strålande smärta. Smärtan är oftast inte lika intensiv och går i regel sällan nedanför knäna.

Vid äkta ischias härstammar smärtan från en punkt inne i ryggraden och denna orsakas av nervkompression, att något trycker på och irriterar ischiasnerven.

Vid äkta ischias är den strålande smärtan ofta värre än ryggsmärtan. Även om smärtan från falsk ischias kan vara strålande så går den sällan nedanför knäna och smärtan är i allmänhet mer diffus även om den kan vara relativt intensiv den med.

Falsk ischias kan bero på överansträngning, stela och spända muskler i sätet.

Symptom på ischiassmärta:

Saker som ökar risken för smärta kopplat till ischiasnerven är artrosförändringar i ländryggen, diskbråck och inklämning från mellankotsskivan, samt ryggskador.

Vanliga symptom är:

  • Intensiv strålande smärta
  • Smärtan strålar ner från sätet, till lårets baksida och ibland i foten
  • Stickningar och domningar/känselbortfall
  • Ofta i kombination med smärta i ryggen
  • Svaghet och kraftlöshet

Ibland kan det vara svårt att stödja på benet och många beskriver att vardagen blivit negativt påverkad, man har helt enkelt svårare att utföra enklare sysslor i vardagen.

Om smärtan förekommer tillsammans med svårigheter att kontrollera toalettbesök, vid känselbortfall så allvarliga att man inte märker om man behöver gå på toaletten eller inte, är det viktigt att söka hjälp hos läkare akut hos primärvården.

Diskbråck, som är en skada på mellankotskivans yttre del, kan orsaka ischiasbesvär genom att bråcket når ryggmärgskanalen och komprimerar/klämmer in ischiasnerven.

Ischiassmärta går ofta över av sig självt och är inte farligt, men kan vara otäckt.

Vid falsk ischias kan symptomen vara snarlika men ändå olika. Smärtan vid falsk ischias är ofta mer diffus och går inte nedanför knäna. Många med falsk ischias upplever mer smärta kring ländrygg och säte, ofta på grund av spända muskler.

Behandling vid ischiassmärta

Ischiassmärtor kräver inte alltid en specifik medicinsk behandling.

Några vanliga modaliteter inom rehab och icke-kirurgisk behandling är smärt-modulering hos fysioterapeut, kiropraktor, naprapat och annan manuell terapi. Det är möjligt att behandling hos manuell terapeut kan hjälpa med flexibilitet och rehabiliteringsprogram för att stärka muskler vilket kan lindra irritation i påverkade vävnader och hjälpa att återskapa funktion.

Om ischiassmärtan beror på skador eller patologi:

  • Läkemedelsbehandling
  • Kirurgi om konservativ behandling inte fungerar
  • Rehabiliteringsövningar

Intressant är att även om behandling kan hjälpa dig att lindra smärta och återfå/bibehålla funktion i muskler och leder under tiden så går det ofta över av sig självt.

Vid kraftig neurologisk påverkan på grund av skador eller sjukdom, kan kirurgi dock vara nödvändigt. Allvarliga symptom på att smärtan inte bara beror på lättare inflammation/irritation av ischiasnerven, är svårigheter med att kontrollera tömning av urinblåsa och tarm. Känner du inte dina behov, att du behöver gå på toaletten, är rekommendationen att besöka läkare.

Skäl för operation kan vara kotglidning, diskbråck eller spinal stenos.

Vid undersökning tittar vårdgivaren på om smärtan orsakas av överansträngda muskler samt om det eventuellt kan vara en mekanisk irritation av ischiasnerven.

Misstänks diskbråck, spinal stenos eller kotglidning behövs läkarvård.

Prognosen är i regel god och få som drabbas av ischiassmärta behöver operation.

Effektiv träning vid ischiasbesvär

Rehabiliteringsträning med fokus på rörlighet och muskelstyrka kan hjälpa dig att lindra smärtan och förhindra att de värsta besvären återkommer i lika intensitet.

Ett bra första steg är alltid att låta en terapeut undersöka smärtan.

En medicinsk tränare ordinerar övningar, utbildar dig och coachar i säker och effektiv styrketräning i samband med olika typer av ischiasbesvär – oavsett om orsaken är diffus och ej uttalad, eller beror på diskbråck eller kanske spinal stenos.

Vill du veta mer?

>> Boka din konsultation redan idag!

Kraftsportkliniken är en del av Ortopedmedicinska Institutet.

Vi är en specialistmottagning i Göteborg som är fokuserad på säker och effektiv styrketräning efter ortopediska skador, kroniska sjukdomar och operationer, däribland besvär kopplade till ischiasnerven. Boka en tid så hjälper vi dig framåt, även om du har ont.

Tung träning har aldrig varit lättare