Testa din ämnesomsättning
och upptäck ditt energibehov

Många misslyckas med sina mål på grund av låg motivation och att man inte äter rätt. Med metabola tester behöver du inte längre gissa vad du bör göra, du gör ett test och får resultat med samma teknologi som används av universitet, idrottslabb och olympiska idrottare.

Varför testa Resting Metabolic Rate (RMR)?

Det här testet visar svart på vitt hur mycket energi (kcal) din kropp förbrukar och hur mycket fett och kolhydrater du använder under vila. Här får du reda på din fettförbränningseffektivitet - och vad detta säger om energibehov och metabol hälsa. Resultat kan används till individanpassad träningsplanering.

Kardiometabola tester är ett diagnostiskt verktyg för att undersöka ämnesomsättningen genom andningsgasutbytet: upptag av syrgas från luft till blod och koldioxid från blod till luft. Testning av ämnesomsättning är för dig som vill planera kost och träning på ett forskningsbaserat datadrivet sätt utifrån dina unika personliga förutsättningar.

Efter undersökningen får du en detaljerad rapport. Vi går tillsammans igenom innehållet i rapporten och därefter får du rekommendationer för ditt mål.

Syftet med att testa din fysiologi

En vanlig uppfattning är att kost och träning bör individ-anpassas för maximal utveckling. Ett problem är att många kost- och träningsprogram baserar sig på kunskap från text-böcker, inte människors unika fysiologiska status. Med testning kan du med hjälp av vetenskaplig teknologi, som används av universitet och idrottslabb, påbörja program som är utformade specifikt för hur just din kropp fungerar.

Här är vad ämnesomsättningen säger om energibehov, användning av olika energisubstrat och hälsostatus

Om du är intresserad av att förändra din kost eller livsstil för att gå ner i vikt, optimera din träning, eller bara lära dig mer om hur din kropp använder energi, då är en undersökning av Resting Metabolic Rate (RMR) en bra början. Det mest exakta sättet att mäta ämnesomsättning vid vila är med hjälp av indirekt kalorimetri. Testet ger dig informationen du behöver för att ta mer välinformerade beslut om hur du ska planera kost och träning utifrån hur din kropp fungerar.

Indirekt kalorimetri är enkelt och användbart för vem som helst. Testet går ut på att bokstavligt talat vila. Detta görs under 10-15 minuter med en gasmask som är kopplad till utrustning som mäter och analyserar andningsgasutbytet: konsumtion av syre och produktion av koldioxid. 

Analys av andningsgasutbytet ger information om:

  • Energibehov (hur mycket kcal du behöver/dag för olika mål)
  • Ämnesomsättningens hastighet 
  • Hur mycket kolhydrater respektive fett kroppen använder
  • Fettförbränningseffektivitet (fettoxidation)
  • Andning och kognition
  • Om du är i riskzonen för att utveckla diabetes

Med exakta och tillförlitliga tester kan du skräddarsy kost- och träningsplaner för att möta upp dina individuella behov. Upprepade tester används till att kvalitetssäkra interventionen, så att du kan vara säker på att du gör det bästa för ditt mål. Oavsett om du vill gå ner i vikt, utveckla din träning, eller bara se till att du äter tillräckligt för din ämnesomsättning, så kan ett RMR-test vara användbart. Kraftsportkliniken erbjuder RMR-test med teknologi som är kliniskt validerad.