5 vanliga orsaker till högt blodtryck (och vad du kan göra åt det)

Varför får man högt blodtryck?

Högt blodtryck – en tredjedel av alla vuxna svenskar lider av det, hälsofaran som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och njurskador. Faktum är att många lever med högt blodtryck utan att vara medvetna om det och att man får allvarliga symptom – som trötthet, huvudvärk och illamående – är mycket ovanligt.

Så vad är orsaken?

Varför får vi högt blodtryck ? Och finns det något vi kan göra åt det?

I den här artikeln kommer du få lära dig några vanliga orsaker till högt blodtryck. Du får lära dig vad högt blodtryck betyder och innebär, vad som är skillnaden på primär och sekundär hypertoni, och vad du kan göra åt det.

Du ska också få ett par praktiska kost- och träningsråd.

Först – vad betyder högt blodtryck?

Högt blodtryck eller hypertoni, som det också kallas, innebär ett ökat tryck/ökat arbete inuti kroppens blodkärl när hjärtat pumpar ut blod till kroppen.

Vid högt blodtryck får hjärtat arbeta hårdare än normalt.

Det kan orsaka hjärtförstoring och försvagning av hjärtkammarväggen, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och annat. Däribland otäcka skador på njurar, åderförfettning i blodkärlen och risk för stroke och hjärtinfarkt ökar.

Högt blodtryck förekommer i samband med många olika sjukdomar, men kan utgöra en hälsorisk som förvärrar sjukdomsbesvär eller leda till sjukdom.

Hur undersöker man blodtrycket?

Blodtryck undersöks genom att mäta övertryck och undertryck. Övertryck innebär trycket i blodådrorna när hjärtat drar ihop sig för att skicka ut blod i kroppen. Undertryck innebär trycket i blodådrorna mellan hjärtslagen. När läkaren eller vårdgivaren mäter blodtrycket, ger dessa två siffror en tydlig bild av det högsta och lägsta trycket – när hjärtat drar ihop sig och slappnar av.

Högt blodtryck/hypertoni ger inte alltid påtagliga symptom.

Allvarliga symptom vid högt blodtryck är kraftig trötthet, huvudvärk och illamående. Detta kallas malign hypertoni och är ovanligt men livshotande.
Om du misstänker att du är drabbad, uppsök akut läkarmottagning.

Två olika typer av hypertoni

Hypertoni eller högt blodtryck klassas som essentiell, primär, eller sekundär. Essentiell innebär att man inte känner till orsaken varför blodtrycket har ökat. Detta kan bero på genetik/familjehistorik eller olika livsstilsfaktorer.

Primär hypertoni är den vanligaste formen av högt blodtryck.

Vid sekundär hypertrofi, som är mer ovanligt, är orsaken känd och har kunnat kartläggas av vårdgivare genom medicinsk undersökning.

Orsaken kan vara sjukdom, familjehistorik eller livsstil.

Sjukdomar som påverkar blodtrycket drabbar t.ex njurar, bukspottskörteln och kroppspulsådern. Högt blodtryck kan även vara en bieffekt av mediciner. Bland annat har man kunnat se att NSAID-preparat och P-piller bidrar till högt blodtryck.

Oavsett vilken typ av hypertoni du har så är det viktigt att göra något åt det, eftersom detta innebär en ökad belastning för hjärtat som tar skada av det intensiva extra arbetet.

Att leva med högt blodtryck innebär ökade risker för hjärt- och kärlsjukdom – även om man inte upplever några symptom.

Att du inte upplever symptom är ingen garanti för normalt blodtryck.

Hypertoni kan orsaka komplikationer i många viktiga organ som hjärta, njurar, lungor och till och med hjärnan kan drabbas negativt av hypertoni – varför du som är drabbad eller misstänker att du har det, kan vara i behov av vård.

Livsstilsfaktorer påverkar blodtrycket

Det är inte bara sjukdomar och ärftlighet som påverkar blodtrycket, även livsstilsfaktorer (som diet, fysisk aktivitet och stress) påverkar blodtrycket.

Här är några livsstilsfaktorer som kan orsaka ett onormalt högt blodtryck.

Du ska också få ett par kost- och träningsråd som underlättar.

1. Mycket stress

Stora mängder stress, t.ex mycket att göra på jobbet, i kombination med dålig sömn och fysisk inaktivitet kan bidra till ett högt blodtryck. Stress i sig är inte farligt, men när stressen är mer än vad kroppen klarar av att återhämta sig efter så kan detta orsaka problem – som till exempel att blodtrycket ökar.

Stora mängder stress är även negativt för kroppssammansättning.

Det finns flera skäl till det:

* Försämrad impulskontroll
* Ökad fettinlagring (vid kroniskt förhöjda kortisolnivåer)
* Ökad bukfetma, pga ökad fettinlagring runt buken

En sak som kan hjälpa dig att hantera stressen är motion/fysisk träning.

2. Obalanserad kosthållning

Många som har högt blodtryck lever med en ohälsosam kosthållning.

Det kan vara en av flera orsakar till högt blodtryck.

Faktorer som vi vet påverkar blodtrycket är salt- och mineralbalansen (för mycket salt och för lite kalium kan påverka blodtrycket negativt), intag av onyttiga fetter och för mycket kalorier sett till kroppens dagliga energibehov.

En annan sak som kan påverka blodtrycket är alkoholkonsumtion.

Om du har högt blodtryck och vill minska riskerna som det innebär, fundera på vad du kan göra annorlunda och förbättra när det kommer till kosten. Kan du äta mindre dålig mat? Minska intaget av salt? Eller dricka mindre alkohol?

3. Fysisk inaktivitet

Att inte röra på sig är ingen bra medicin mot högt blodtryck.

Faktum är att fysisk inaktivitet ökar risken för högt blodtryck och att motionera och träna kan vara ett effektivt sätt att göra något konkret åt det.

Det måste inte vara väldigt intensiv träning:

Att bara börja motionera/träna/röra på sig mer, kan hjälpa blodtrycket. Det viktiga är till en början inte vad du gör, utan att du gör något och fortsätter.

Vårt förslag:

Träna relativt lågintensivt fast med lång varaktighet, till en början.

4. Övervikt/fetma

Fetma och övervikt är inte en konsekvens av inaktivitet.

Men fysik inaktivitet i kombination med dålig kosthållning ökar risken för viktuppgång, en försämrad kroppskomposition, övervikt och slutligen fetma.

Och fetma och övervikt ökar risker för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdom. Personer som går upp mycket i vikt på kort tid upplever ofta en förändring av blodtrycket, som ökar i takt med att man lägger på sig mer vikt.

Det är helt enkelt ansträngande för hjärtat att väga mycket/vara överviktig.

Har du högt blodtryck kan viktminskning/viktnedgång hjälpa.

Några bra första steg kan vara att:

1. Höja ditt proteinintag

Se till att du äter ordentligt med protein (protein höjer mättnadskänslan så att du blir mindre sugen på att äta mycket, det höjer även energiförbrukning).

2. Ät mindre färdigtillagat

Att äta mindre färdiglagad mat och laga mer egen mat kan vara ett enkelt sätt att minska intaget av salt, få kontroll på portionerna och totalt energiintag.

Det är alltid svårare att äta dåligt när du lagar maten själv.

3. Se till att du får i dig kalium


Om du äter väldigt lite kalium, försök att få i dig mer mat som innehåller kalium eftersom kalium är livsnödvändigt och hjälper till att reglera blodtryck på ett naturligt sätt. Det bidrar även till normala nerv- och muskelfunktioner.
 
Kalium finns i många olika livsmedel men vill man äta lite mer så är råvaror som potatis, avokado, banan och aprikoser innehållsrika på kalium.

Men ät inte för mycket:

Kalium är livsnödvändigt men precis som natrium kan det bli för mycket av det goda. Precis som natrium kan det vara negativt att äta för mycket – men du vill inte heller äta för lite. Försök att sträva efter en jämn mineralbalans.

En jämn mineralbalans innebär att du inte har ett stort överskott eller underskott på något ämne.

4. Drick ordentligt med vatten

Ordentligt med vatten är en annan som kan bidra till blodtrycket.

En bra vätskebalans är viktigt för många av kroppens olika funktioner. En bra rekommendation är att se vilken färg man har på sitt urin. Urin bör inte vara mörkt eller väldigt starkt gult utan mer transparent. Om ditt urin är mer transparent så brukar det vara en bra indikation på att du dricker tillräckligt.

Är urinet väldigt mörkt, då behöver du antagligen dricka mer.

5. Minska intaget av onyttiga fetter.

Vad är onyttiga fetter?

Många av oss äter för mycket mättat fett och äter vi mycket snabbmat är sannolikheten stor att vi även får i oss en del genuint onyttiga transfetter.

Nyttiga fetter är mer fleromättade och enkelomättade fetter.

Nyttiga hittar du t.ex i:

* Fet fisk som lax eller makrill
* Nötter/fröer
* Olivolja
* Ägg

Fett i sig är inte onyttigt, det är viktigt för många av kroppens funktioner men precis som andra näringsämnen är det viktigt att inte äta för mycket. Kom ihåg att det kan vara skillnad på olika fetter, t.ex fleromättat fett och transfett.

Dålig sömn – en annan faktor för blodtrycket

Undermålig sömn och sömnbrist är kopplat till onormalt högt blodtryck.

Sömn är viktigt för hälsan:

Personer som sover dåligt har en högre smärtupplevelse (får ont lättare), har sämre impulskontroll, ökade hungerkänslor (men försämrad aptitkontroll), nedsatt koordination (och skadar sig därför lättare) och ett högre blodtryck.

Att sova för lite är aldrig en bra idé, om du vill må bra.

Eftersom sömnbrist och dålig sömn höjer blodtrycket ökar det även risker för hjärt- och kärlsjukdom. Det är dessutom lättare att gå ner i vikt, eller behålla en hälsosam kroppsvikt/kroppskomposition, om du sover bra på nätterna.

Intressant kuriosa:

Fett förbränns inte utan oxideras. Du andas med andra ord ut fett när fettet förbränns. Och detta sker mestadels på natten under tiden som du sover.

Ju mindre/sämre du sover, desto svårare är det att gå ner i vikt.

Om du vill ta tag i hälsan, för att få ner blodtrycket eller bara gå ner i vikt/förbättra kroppskomposition, må bra, koncentrera dig bättre, minnas bättre och dessutom få en bättre kontroll på hunger och aptiten då behöver du sova.

För dig som har högt blodtryck/hypertoni är sömnen minst lika viktig.

Sammanfattning

I den här artikeln har du fått lära dig vad högt blodtryck är, skillnaden på primär och sekundär hypertroni/högt blodtryck, allvarliga symptom på livshotande högt blodtryck, några vanliga orsaker och vad du kan göra åt det.

Om du misstänker att du har högt blodtryck, så är det viktigt att få detta ordentligt undersökt av en vårdgivare.

Högt blodtryck som går obehandlat en längre tid kan orsaka hjärtförstoring, försvagning i hjärtkammarväggen och öka risken för en mängd olika sjukdomar – däribland stroke, hjärtinfarkt, andnöd och skador på njurar.

Den positiva nyheten är att högt blodtryck går att behandla.

Antingen med medicinering eller livsstilsförändringar, eller helst en avvägd kombination och att då se över allt från kroppsvikt/kroppskomposition till fysisk (in)aktivitet och kostvanor. I den här artikeln har du även fått ett par exempel på saker du kan göra själv för att påverka förbättra ditt blodtryck på egen hand.

Vill du veta hur du ska träna i samband med högt blodtryck?

>> Boka en kostnadsfri konsultation 



Relaterade inlägg

  • 31/07/2023
  • Sport & idrott

Under fem års tid har Kraftsportklinikens verksamhet bedrivits hos Ortopedmedicinska Institutet i Göteborg. Sedan en tid tillbaka har vi känt ett växande behov av att expandera våra ytor. Vi

Read More
  • 11/03/2023
  • Rehabilitering, Sjukdomar

Ny forskning visar att sarkopeni, eller muskelförlust, hos personer med benskörhet kan vara en viktig orsak till ryggsmärta och en försämrad livskvalitet. Enligt studien kan en ökad medvetenhet om

Read More
  • 10/03/2023
  • Friskvård

Träning har visat sig ha en positiv effekt på både fysisk och mental hälsa, men hur kan vi förklara dess antidepressiva effekter? En faktor som har fått allt mer

Read More

Kickstarta din styrketräning idag!

Boka en kostnadsfri konsultation. Berätta om ditt mål och vad du vill förändra så hjälper vi dig att skapa en plan för att lyckas, som passar dina förutsättningar.