Spinal fusion är ett kirurgiskt ingrepp vid kroniska ländryggsbesvär. Ingreppet går ut på att fixera samt stabilisera segment i ryggen genom att kirurgiskt föra samman flera av ryggradens kotor för att minska smärta och återskapa funktion.

Spinal fusion är ett slags steloperation.

Det kan vara aktuellt om man vid undersökning upptäcker att det finns degenerativa åldersförändringar i diskar och leder i ryggraden som orsakar kronisk smärta och smärta vid rörelser.

Andra skäl för spinal fusion kan vara kotglidning/kotförskjutning, fraktur, diskbråck och spinal stenos – som innebär en förträngning av ryggmärgskanalen.

Ingreppet görs specifikt för att stabilisera de segment som har skadats och /eller har degenerativa förändringar. Det kan finnas för skäl till steloperation efter laminektomi – ett ingrepp i ryggen där man avlägsnar material som orsakar nervkompressioner.

Detta hjälper då att stabilisera patientens ryggrad.

Vad innebär steloperation?

Spinal fusion går ut på att fixera och stabilisera olika kotor i ländryggen

Det gör man genom att sära på muskelvävnad bak på ryggen, för att nå ryggraden, där man sedan kirurgiskt för samman kotorna. Fusionen sker genom att man först fixerar kotorna med hjälp av skruvar och metal, sedan görs en bentransplantation.

Bendelarna placeras bakpå eller mellan kotorna.

Detta gör sedan att kotorna växer ihop, vilket minskar rörligheten men skapar stabilitet i området.

Ingreppet omfattar oftast 2 eller 3 kotor.

En nackdel med ingreppet är att man förlorar rörlighet i ryggraden, men det är också en fördel. Vid allvarlig kronisk smärta och degenerativa åldersförändringar kan operationen användas för att skapa stabilitet i kotan och minska olika besvär.

Risker för temporära nervskador föreligger.

Vid sådana fall kan patienten uppleva nedsatt känsel, nervsmärtor, muskelförlamning och försämrad sexuell funktion. Komplikationer på grund av nervskada i samband med steloperation/spinal fusion av kotor i ländryggen är dock ofta övergående.

Behandling efter steloperation av ländryggen

Att resa sig ur sängen och sätta sig ner kan kännas besvärligt i början. Sjukgymnast visar dig vad som är bra att tänka på och även försöka undvika fler ingreppet.

Sjukgymnasten lär dig hur:

  • Lägger dig och reser dig upp ur sängen
  • Sätter dig ner och reser dig upp ur en stol
  • Hur du ska sitta, ligga, stå och klä på dig samt lyfta och bära

Efter hemhärd väntar mer intensiv rehab:

För bra återhämtning efter operation är det viktigt att försöka hålla ryggen rak vid olika rörelser. Stora rörelser, kraftiga vridningar och böjningar och tunga lyft, är bra att undvika. Utöver det är fysisk aktivitet och dagliga promenader viktigt för ryggen.

I samband med operationen får du ett träningsprogram.

Träningsprogrammet innehåller övningar och utförande, rekommenderat av sjukgymnasten. 

Träning är inte bara fördelaktigt vid steloperation. Det är en viktig del av vårdplanen, eftersom det hjälper ryggen att läka och återhämta sig efter ingreppet.

Träning efter steloperation 

Efter primärrehab är det viktigt att fortsätta träningen.

Träning hjälper dig att återgå till vardagen med så få komplikationer som möjligt. Det hjälper läkning och återhämtning samt förbättrar ryggens kapacitet.

Perioden efter primärrehab kallas post-rehab.

Det är nu du ska gå från rehab till en mer normalfungerande vardag.

Men det räcker inte att bara träna ryggen:

Målet med träningen bör nu vara att träna upp underkroppen, kroppens kardiovaskulära kapacitet samt ryggens flexibilitet och funktionella kapacitet. Så att alla strukturer som hjälper ryggen att hantera krafter och belastning kan hjälpa till.

När du är klar hos sjukgymnasten kan en medicinsk tränare hjälpa dig med nästa steg, att avancera träningen.

En medicinsk tränare ordinerar lämpliga övningar, utbildar dig kring dina besvär och coachar i säker och effektiv träning, så att du kan återgå till vardagen med minimala komplikationer.

>> Boka din kostnadsfria konsultation

Kraftsportkliniken är en del av Ortopedmedicinska i Göteborg.

Vi är en specialistmottagning som hjälper människor med säker träning efter operationer som spinal fusion, ortopediska skador och kroniska sjukdomar. Om du vill veta mer så är du varmt välkommen på en kostnadsfri konsultation. Boka genom länken ovan.