Inom sjuk-, frisk- och hälsovård är hygien alltid viktigt.
I samband med covid19-pandemin har vi fått frågor från läsare, följare och patienter på kliniken om vad vi tycker och hur vi resonerar kring viruset.
I den här artikeln besvarar vi några av dessa frågor:
- Är det säkert att träna iallafall? Eller bör man stanna hemma?
- Har ni öppet kliniken som vanligt?
- Vilka åtgärder vidtar ni på kliniken för patientsäkerhet?
Är det säkert att träna?
Så länge du inte är sjuk och upplever symptom (förkylning, hosta, feber och allmänna sjukdomskänslor) så är det säkert att fortsätta träna i någon mån.
Om man har anhöriga i riskgruppen?
Då vill du försöka undvika att besöka och ha närkontakt med individen för att skydda personen mot smittspridning.
Det är oavsett om du tränar eller inte, vilket inte har någon kartlagd betydelse. Viktigt om du har anhöriga i riskgruppen (främst äldre med underliggande sjukdomar som cancer, diabetes och högt blodtryck) är att påminna sig om basala hygienprinciper i samband med träning. Besöker du ett gym, tvätta händerna ordentligt inför besöket och efter besöket. Hosta och nys i armvecket och inte i riktning mot andra människor. Goda hygienvanor som alltid, egentligen.
Träning i sig är inte farligt med anledning av att smittan cirkulerar, så länge du är frisk för övrigt och ser till att du följer hygienprinciperna på ett lämpligt sätt.
Träning med moderat intensitet har i vetenskapliga studier visat sig ha positiva effekter på immunförsvar. Väldigt intensiv träning verkar å andra sidan kunna påverka det negativt. Det är lätt att dra förhastade slutsatser baserat på detta – att all träning bör undvikas eller att träning botar saker, men så är inte fallet.
Men kan vara intressant för dig som tränar regelbundet att känna till.
Har ni öppet som vanligt?
På Kraftsportkliniken praktiserar vi evidensbaserade vårdhygienprinciper enligt information framtagen av Karolinska Institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.
Vilket innebär att vi tvättar händer inför och efter patientbesök, undviker kontakt med ansikte, handslag och närkontakt med smittade och individer med symptom. Detta för att minimera spridning till utsatta individer i riskgruppen.
Öppettiderna på Kraftsportkliniken Rehab & Friskvård, som är en del av Ortopedmedicinska Institutet i Göteborg, har som vanligt öppet mellan 09:00 och 18:00 måndag till fredag.
Adressen hit är Ortopedmedicinska Institutet, Eric Dahlbergsgatan 14 i Vasastan i Göteborg. Kliniken hittar du på andra sidan vägen mitt emot Gymgrossisten.
Åtgärder för patientsäkerhet
Karolinska Institutet har tillsammans med Socialstyrelsen tagit fram e-utbildningar för att hindra smittspridning och skydda personal som arbetar inom svenska hälso-, sjukvård och socialtjänst. Vi har tagit del av kurserna och följer utvecklingen av rekommendationer och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.
Utbildningarna omfattar information om vad Covid-19 är, hur viruset sprids, vilka som utgör riskgruppen och hygienprinciper för att begränsa smittspridning.
Principerna vi följer är:
- Tvätta händer med tvål och vatten före och efter patientbesök
- Undvika droppspridning genom nysningar och hosta
- Är man sjuk så kommer man inte hit. Det gäller både patienter och kliniker på Ortopedmedicinska Institutet och Kraftsportkliniken
- Vi håller oss uppdaterade med information och fördjupningsmaterial från Folkhälsomyndigheten och Karolinska Institutet. Eftersom detta är ett nytt virus tillkommer ny information och kunskap löpande, varför det är viktigt att vi håller oss uppdaterade och arbetar strukturerat med hygienfrågor.
En annan åtgärd som vi har genomfört är att införa distanskonsultationer med videosamtal som alternativ till individer som inte har möjlighet att besöka kliniken i Göteborg. Detta kan vara på grund av det geografiska läget, avstånd mellan bostad och klinik, eller ekonomi. Videosamtal är under begränsad tid därför rabatterade. Här kan du läsa om videosamtal med vår medicinska tränare.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.