Knäsmärta

Den medicinska tränaren undersöker, coachar och rehabiliterar skador och smärtor kopplade till knät och knäskålen. På den här sidan hittar du exempel på vanliga besvär kopplade till knät och knäskålen. Du får också lära dig hur träning kan underlätta.

Smärta i knät kan komma plötsligt och kvarstå en längre tid.

Knät är en region på benet som förenar lårbenet (femur) med skenbenet (tibia). Mellan lårbenet och underbenet hittar vi knäskålen (patella) samt knävecket. Biomekaniskt kan det finnas variationer på vinklarna mellan lårben och skenben. Kobenthet (genu valgum) och hjulbenthet (genu varum) är två vanliga variationer.

Mer intressant vid skador och besvär strukturerna bakom knäskålen.

Knät en gångjärnsled som ger benet stabilitet och rörlighet. Stabiliteten möjliggörs även av ligamenten: anteriora (främre) och posteriora (bakre) korsbandsligamenten och kollateralligamenten. Ligamenten begränsar och kontrollerar även rörligheten.

Inuti knät återfinns meniskerna.

Meniskerna är c-formade skivor/diskar av brosk inuti knäleden. Vi har två stycken – en lateral och en medial och dessa fungerar som ett slags stötdämpare för knät som hjälper till att förhindra att lårbenets ledyta skaver direkt mot skenbenets ledyta.

Musklerna som möjliggör rörelser, genom att kontrahera/dra sig samman och producera kraft, är quadriceps (den stora lårmuskeln) på lårets framsida och hamstrings på lårets baksida. Förutom extension och flexion kan knät inåt- och utåtrotera. Slutsteget vid extension möjliggörs av den s.k. screw home-mekanismen.

Smärta och skador kopplat till knät är vanligt inom idrotter med hastiga riktningsförändringar, till exempel fotboll. Sådana skador leder ofta till fler komplikationer. Knäsmärta är även vanligt inom löpträning och träning med tung belastning.

Alla knäbesvär är dock inte kopplade till skador på vävnader.

Styrketränande kan ibland uppleva diffus smärta kring knäskålen i samband med övningar som knäböj, benpress, split-squat och olika typer av utfall framåt och bakåt.

Nedan ser du vanliga skador och besvär som vi på kliniken behandlar:

Hur fungerar rehabilitering på Kraftsportkliniken?

Vi samarbetar med din vårdgivare. Kraftsportkliniken är en del av Ortopedmedicinska Institutet i Vasastan i Göteborg. Den privata vårdenheten är multidisciplinär vilket innebär att här finns olika professioner inom rehabilitering samlade.

Här finns läkare, sjukgymnast, naprapat, psykolog och personlig tränare.

Första mötet innebär alltid en grundlig rörelseanalys.

Under rörelseanalysen undersöker vi med ortopediska tester om du har nedsättningar i rörelseapparaten, obalanser mellan muskelgrupper och andra orsakar som har lett till att du har fått ont. Upptäcker vi att du har besvär som kräver annan typ av vård refererar vi dig till en lämplig specialist inom ämnet. Första mötet är alltid kostnadsfritt. Här bokar du tid för rehabträning online.

Tung träning har aldrig varit lättare