5 tips för att hitta en bra personlig tränare i Göteborg

Att hitta den bästa personliga tränaren för dig och ditt mål är inte lätt. Personlig träning har blivit mindre dyrt och är inte längre bara något för eliten – idrottare, skådespelare och världsartister. Och träffar du rätt kan tränaren hjälpa dig med allt från instruktioner i teknik och utförande till smarta knep för att rädda kosten även om motivationen är sådär och givetvis utbilda dig i principerna bakom effektiv träning.

Personlig träning kan, när det fungerar ordentligt, göra underverk för dina resultat. Eller åtminstone oddsen att du klarar ditt mål.

Men vad händer om du inte hittar rätt? Tänk om tränaren du väljer inte passar ditt mål? Om ni inte klaffar på det personliga planet?

Tränaryrket har beskrivits som ett statusyrke. Yrket lockar många entusiaster, träningsgeeks och influencers, att börja sälja kost- och träningsprogram på nätet.

Det är också en bransch som har varit dålig på självsanering.

Så hur stor är risken, egentligen? Risken att din tränare inte har tillräcklig kunskap, inte har en adekvat utbildning inom näringslära och träningslära, och kanske i värsta fall inte lyckas ge dig den support som du faktiskt förtjänar?

I det här inlägget ger vi dig 5 tips för att hitta en vettig personlig tränare. Ja, oavsett om du bor i Göteborg eller andra delar i landet. Vi kommer också prata om skillnaden på olika typer av personlig träning – offline och online.

1. Se till att tränaren är kompetent

Kompetens handlar om tränarens förmåga att utföra uppgiften som tränarrollen kräver. Vad kräver rollen då? Empatisk förmåga, någon form av pedagogiskt sinne och förstås kunskap om ämnet.

Det räcker inte att tränaren ger ett städat vältränat intryck tyvärr.

Skenet kan bedra på den fronten:

I praktiken spelar det egentligen en väldigt liten roll vilka resultat tränaren har lyckats få personligen. Vad som är intressant för dig som kund är hur skicklig han eller hon är på att instruera, coacha och vägleda sina klienter.

För att ta reda på om tränaren du överväger är kompetent kan du göra ett par olika saker. Det första du kan göra är att kolla upp honom eller henne på sociala medier.

Försök att inte titta så mycket på tränarens egna resultat först.

(Även om det kan vara inspirerande)

Fundera på:

Vilken bakgrund har tränaren? Hur uttrycker sig hen i sina uppdateringar? Är det väldigt nyanserat och inbjudande? Är det pedagogiskt och lärorikt? Eller väldigt rättframt men enkelspårigt? En viktig del av tränaryrket är just social kompetens.

Det är viktigt att tränaren kan anpassa träningen efter olika klienter med olika behov. Något man ska vara försiktig med, anser vi, är att dras med i malströmmen av ”allt eller inget”-mentaliteten.

Om tränaren hävdar frekvent och bestämt att det bara handlar om att ”sluta gnälla”, ”göra jobbet”, ”squat till u puke”, ”no pain no gain” och liknande haranger så kan detta vara indikationer på att tränaren inte tar hänsyn till dina behov.

Det kan tyckas märkligt och kanske förvånansvärt, men lathet är inte den största orsaken varför människor slutar träna.

Riktiga människor har riktiga problem.

Och även om träning förstås handlar om att träna och att få något gjort, så är det inte så enkelt som att få människor att känna skam för vad man befinner sig och kanske framför allt vad man inte har uppnått. Det är inte bara omoraliskt och missvisande, det är ett ineffektivt sätt att coacha och undervisa effektiv träning.

Förutom det förvränger det ofta förväntningarna på vad som är bra träning.

En annan sak som är värt att undersöka är:

2. Tränarens utbildning

Värt att känna till är att personlig träning är ett komplext yrke.

Personlig erfarenhet och personliga resultat är inte tillräckligt. Tränaren behöver inte så lite gedigen kunskap och förståelse för ämnen som anatomi, muskelfysiologi, biomekanik, ledarskap, kommunikation och i bästa fall idrottsskador och smärtfysiologi (åtminstone på ett fundamentalt plan).

Allt detta är enorma ämnen som tar många år att studera och sätta sig in i för att få ett nyktert grepp om.

Men kravet på utbildningar är lågt.

Många PT-utbildningar är bara några få veckor långa. Och de PT-utbildningar som är längre tar bara några få månader att ta sig igenom. Vilket säger en hel del om branschens utmaningar – det är för lätt att utbilda sig till tränare vilket innebär att många tränare, på grund av otillräcklig kvalitetssäkring, inte får tillräcklig kunskap.

För dig som kund är detta viktigt att känna till.

Återigen – kontrollera tränarens bakgrund. Besök hens sociala medier och webbplats och ta reda på vilka utbildningar den personliga tränaren har gått.

Handlar det om en enkel utbildning på några veckor?

Eller har hen vidareutbildat sig? Gått kompletterande kurser? Kanske till och med studerat idrottsvetenskap på universitet?

Tränarens utbildning säger inte allt om dennes kompetens, kunskap och förståelse för hur man sätter ihop vettiga träningsprogram. Men kunskap och förståelse är en förutsättning för att han eller hon ska kunna sätta sig in i vad du behöver hjälp med och vad som är rimliga (och kanske framför allt: mindre rimliga) lösningar för dig.

Och utbildning är definitivt något som bidrar till tränarens kompetens.

Vilka utbildningar våra tränare har gått kan du läsa mer om här.

3.Tränarens specialistområde

Alla tränare specialiserar sig inte utan många försöker vara så breda som möjligt för att kunna hjälpa många olika typer av klienter.

För dig som kund är det alltid en fördel om din tränare är flexibel.

Men har du ett specifikt mål som kräver nischad kunskap, eller om du har skador eller sjukdomar (eller andra förutsättningar som påverkar hur du kan och kanske borde träna) så räcker det troligen inte att välja första bästa som dyker upp.

Några vanliga specialistområden är:

  • Träning för mammor
  • Träning för seniorer eller juniorer
  • Träning för idrottare

På Kraftsportkliniken har vi valt att specialisera oss på säker och effektiv träning vid ortopediska skador, kroniska sjukdomar och perioden efter operationer. Detta kallas post-rehab och/eller medicinsk träning.

Vi är en del av Ortopedmedicinska Institutet som är en privat vårdenhet. Här samarbetar vi med ortopedläkare, sjukgymnaster och andra vårdgivare för att ge patienter bästa möjliga förutsättningar att träffa rätt profession vid rätt tillfälle.

Detta är en relativt ovanlig specialisering i Sverige. Och i Göteborg är vi, åtminstone än så länge, den enda PT-studion som erbjuder den här typen av tjänst i dagsläget.

Förutom det fokuserar vi på styrketräning med fria vikter.

I praktiken innebär det att vi får många kunder som tidigare har haft någon form av skada (t.ex korsbandsskada eller smärta i axlar, rygg och höft) men vill lära sig styrketräna ordentligt från grunden på ett sätt som är lika säkert som effektivt. Vi hjälper en del kraftsportatleter, men de flesta som kommer hit är motionärer och tävlar inte i någon idrott. Vill du bara bli bättre på en specifik idrott, eller lära dig hur du tränar bäckenbottenmusklerna efter graviditeten, så finns det troligen andra kliniker/gym/liknande som passar din typ av behov mycket bättre.

Poängen:

Har du någon annan typ av mål som din tränare inte är specialiserad på så vill du leta dig vidare. Känner du dig osäker kan du alltid maila tränaren och berätta om din situation och fråga. Fråga om hen, baserat på detta, trots det kan hjälpa dig.

4. Vilken träningsform du föredrar

Precis som det finns tränare för olika typer av förutsättningar och målsättning så finns det tränare som är mer eller mindre inriktade på olika träningsformer.

På Kraftsportkliniken är vi inte jättebra på konditionsträning.

Vi hjälper ofta klienter med att planera olika typer av konditionsträning i samband med styrketräning, när styrketräning är den primära träningsformen.

Men…

Får vi förfrågningar om vi kan hjälpa till med programmering, coachning och vägledning inför satsningar i tävlingar i triathlon, cykling eller skidåkning, så refererar vi hellre vidare till någon som brinner lite extra för den typen av träning.

Å andra sidan är vi väldigt fokuserade och inriktade på träning med fria vikter.

Det innebär att vi inte huvudsakligen lär dig styrketräna genom att instruera i olika maskiner (även om det förekommer) utan med hjälp av fria vikter som hantlar, skivstänger och kettlebells, så att du kan träna effektivt oavsett förutsättningar.

Eftersom det är just detta som vi brinner för.

Är du mer intresserad av någon annan form av träning så är personlig träning med oss på Kraftsportkliniken troligen inte det absolut bästa alternativet.

Sensmoralen?

Vilken träningsform du föredrar är därför viktigt att tänka på när du försöker hitta den bästa tränaren för dig.

Gillar du löpning och vill mest syssla med det?

Anlita inte en styrkecoach. Vill du bli riktigt grym på knäböj, bänkpess och marklyft? Anlita inte en löpcoach. Det kan tyckas självklart, såhär när man sitter och tänker på det. Men ett misstag som är mycket vanligare än vad man kan tro är just det – att man väljer en tränare som inte är inriktad på den typ av träning som man vill syssla med. Man kan alltid argumentera att en skicklig tränare borde kunna coacha både och. Och det kan man tycka. Men varför chansa?

Personlig träning är en investering:

Men trots att priset på personlig träning är mer humant än vad det brukade vara och fler har råd till det (bl.a. därför att många erbjuder delbetalning) så handlar det fortfarande om en typ av affär där du investerar mycket tid och energi.

Därför, anser vi, är det bättre att inte chansa utan att se till så att man väljer en tränare som passar dig.

5. Budget och tillgänglighet – var jobbar hen?

Förr i världen hittade man i stort sett bara tränare på gymanläggningar.

I dag arbetar många tränare online – antingen via grupper på sociala medier, olika appar som låter dig logga din träning eller någon egenkonstruerad lösning på en egen hemsida. Coachningen kan vara individanpassad eller gruppbaserad.

(Ja, gruppträning förekommer även på internet…)

Frågan är:

Hur önskar du bli coachad?

Föredrar du att träffa din coach? Eller hade det funkat lika med PT Online där du kan chatta med din personliga tränare?

Vilken typ av personlig träning du väljer behöver inte vara styrande för hur bra resultat du får. Men vi är olika och olika människor behöver olika mycket hjälp. För vissa kan personlig träning med fysiska möten på plats i gymmet eller i en PT-studio vara mer motiverande, eftersom man bokar tid med någon och ”måste” infinna sig på en viss plats. Ibland kan det underlätta för viljestyrkan.

Andra vill bara ha en tydlig och enkel plan att följa.

Och någon man kan maila och bolla idéer, tankar och funderingar med.

Personlig träning online är generellt sett (om man ser till allt som ingår) ofta billigare men kräver kanske att du skriver upp dig på någon form av abonnemang. Samtidigt är det inte alla som vill ha en personlig tränare som bara tittar på tekniken, vissa föredrar att få hjälp med ett kostschema och bli coachad kring hur vanor och rutiner kopplade till kosten kan förbättras över tid.

Personlig träning med fysiska möten kräver ofta en större ekonomisk investering från start (många men inte alla erbjuder avbetalning som alternativ). Nackdelen är att du inte får coachning mellan passen, vilket du får med PT Online. Samtidigt kan du få hjälp med tekniken med båda alternativen. Skillnaden? Med personlig träning med fysiska möten får du detta direkt medan du tränar. Med personlig träning online får du feedback tvärtom retroaktivt, eftersom den vanligaste lösningen är att du får filma när du utför övningar och sedan skickar detta tillbaka till coachen som återkommer med förslag på vad du kan förbättra.

I slutändan handlar det om kombon av:

Preferenser och förutsättningar (inte minst vad som är praktiskt).

Vad föredrar du personligen? Och hur mycket hjälp behöver du? Vad tror du hade varit mest motiverande för dig? För ditt mål och dina förutsättningar?

Sammanfattning

I den här artikeln har du fått 5 tips på vad som är bra att tänka på när du letar efter en personlig tränare som kan hjälpa dig att klara ditt mål (oavsett om du bor i Göteborg eller någon annanstans i landet) baserat vad du vill få ut av träningen.

Vi har bland annat tittat på:

  • Tränarens kompetens
  • Tränarens utbildning
  • Tränarens specialisering
  • Tränare för olika typer av träning
  • Budget och tillgänglighet

Med detta i färskt minne hoppas vi att du känner att du har tillräckligt mycket kött på benen för att hitta vad du söker. Kom ihåg – välj inte första bästa utan försök att sätta dig in i vem din tränare är, hens bakgrund och specialisering och se till att han eller hon sysslar med den typ av träning som du vill bli bättre på/lära dig mer om.

Vill du veta om Kraftsportkliniken kan hjälpa dig?

Boka ett kostnadsfritt samtal och berätta vad du behöver hjälp med. Kommer vi fram till att vi inte kan hjälpa dig så refererar vi dig vidare till en specialist. 



Relaterade inlägg

  • 31/07/2023
  • Sport & idrott

Under fem års tid har Kraftsportklinikens verksamhet bedrivits hos Ortopedmedicinska Institutet i Göteborg. Sedan en tid tillbaka har vi känt ett växande behov av att expandera våra ytor. Vi

Read More
  • 11/03/2023
  • Rehabilitering, Sjukdomar

Ny forskning visar att sarkopeni, eller muskelförlust, hos personer med benskörhet kan vara en viktig orsak till ryggsmärta och en försämrad livskvalitet. Enligt studien kan en ökad medvetenhet om

Read More
  • 10/03/2023
  • Friskvård

Träning har visat sig ha en positiv effekt på både fysisk och mental hälsa, men hur kan vi förklara dess antidepressiva effekter? En faktor som har fått allt mer

Read More

Kickstarta din styrketräning idag!

Boka en kostnadsfri konsultation. Berätta om ditt mål och vad du vill förändra så hjälper vi dig att skapa en plan för att lyckas, som passar dina förutsättningar.