Laminektomi

Laminektomi är ett kirurgiskt ingrepp för att minska trycket på skadade nerver och ryggmärgen. Ingreppet utförs för att minska symptom vid ryggbesvär som inte svarar på konservativ behandling, som individanpassad träning och sjukgymnastik.

Ryggsmärta är ett vanligt besvär:

De flesta kommer någon gång under sin livstid få ont i ryggen.

Många smärtbesvär som ryggskott/lumbago men även ortopediska skador, som diskbråck i ländrygg och nacke, läkar ofta utmärkt av sig självt utan särskild vård.

Men ibland räcker inte det.

Om konservativ behandling med rörelseterapi, individanpassad träning och motion inte räcker – och besvären återkommer! – kan det finnas skäl för kirurgiska ingrepp. Ett sådant ingrepp är laminektomi, som bidrar till att frigöra komprimerade nerver.

Vad är laminektomi?

Laminektomi är namnet på ett kirurgiskt ingrepp som går ut på att minska kompression och tryck på neurologisk vävnad genom att plocka bort material som orsakar besvär. Detta är inte en primär behandlingsmetod utan ofta sista utvägen.

Hur går ingreppet till?

Snittet görs längs med ryggkotorna.

Kirurgen går sedan in i ryggen genom att sära på muskler och frilägga ben. Vad som händer sedan är att man avlägsnar laminan på den posteriora/bakre delen av kotan.

Den utstickande delen av mellanskotsskivan (själva bråcket i disken), som orsakat kompress och därmed påverkan på nerver och ev ryggmärg, plockas sedan bort.

När materialet från mellanskotsskivan, som klämt nerven, plockas bort frigör detta nerv och ryggmärg vilket minskar trycket på nerven och lindrar därmed smärta.

Detta kan hjälpa patienter med långvarig smärta att återfå funktion.

Varför utförs laminektomi?

Laminektomi görs vid fall där nervpåverkan inte går att minska med konservativ behandling. Nervrotsimpingement är resultatet från bråck och spinal stenos – förträngning i ryggmärgskanalen – genom hypertrofi av facettleder och ligament.

Ingreppet förbättrar inte hållning, biomekanik eller motorkontroll.

Men det avlägsnar anatomiskt material som orsakar nervkompression, irritation och smärta för patienten.

Laminektomi är inte ett substitut för fysioterapi.

Och behandling med laminektomi kräver fortfarande rörelseterapi med bevakning av fysioterapeut eller medicinsk tränare för goda utsikter för läkning/återhämtning. Många patienter med ryggbesvär som föranleder beslut om laminektomi har ofta många frågor och funderingar kring vad som händer inuti ryggradens strukturer både före och efter det kirurgiska ingreppet.

Tänk såhär:

Ryggraden består av 33 ben. Kotorna bildar ett ”tomrum”.

I det tomrummet, som kallas foramen, löper ryggmärgen. Kotpelaren skyddar ryggmärgen genom de ben som omsluter den. Och förutom ryggmärgen hittar vi inuti ryggmärgskanalen även nerver och nervutskott, som skickar information från hjärnan till olika delar av kroppen men också tar emot information upp till hjärnan.

Mellan kotorna finns diskar, de så kallade mellankotsskivorna.

Mellankotsskivornas uppgift är att skilja kotorna och fungerar som ett stöt-dämpande skydd.

Vid diskbråck uppstår en spricka eller bristning i disken, vars innehåll består av ett geléliknande material. När innehållet buktar ut och når ryggmärgskanalen kan bråcket orsaka kompression för nerver och ryggmärg.

När detta sker får vi smärta.

Många fall av diskbråck läker av sig självt. Men ibland är det inte tillräckligt – bråcket kan bestå och orsaka kronisk smärta och komplikationer för nerver.



Spinal stenos – förträngning av ryggmärgskanalen, vilket inte bara komprimerar nervutskott utan också ryggmärg – är ett annat tillstånd som orsakar ryggbesvär. Om en patient har diskbråck och spinal stenos så kan det vara skäl för laminektomi.

Behandling med laminektomi

Den första tiden efter ingreppet handlar om att skydda återhämtningen.

Viss immobilisering och avrådan från tunga lyft är normalt.

I den här fasen är det viktigt att undvika flexion av ländryggen. Detta innebär dock inte att långa perioder av stillasittande är gynnsamt för återhämtning. Det är viktigt att man inte sitter still för länge. Måste du sitta så är det klokt att försöka ta pauser.

Kom ihåg:

  • Att sitta ner en längre tid är sällan bra för ryggen.

Det beror på att kompressionskraften mot ryggraden ökar när du sitter ner.

Vid rehabiliteringsträningen handlar mycket om att försöka förbättra styrka i nedre extremitet. Träning för ländrygg, bål, rörlighet och kardiovaskulär kapacitet är också vanligt. Om du upplever strålande smärta, domningar/stickningar eller ökad svaghet under rehab, så är det bra att avsluta träningen och kontakta vårdgivaren.

Träning efter laminektomi

Fysioterapi är en viktig del av behandlingen efter ingreppet.

Fysioterapi hjälper dig att låta kroppen läka och återhämta sig på ett effektivt sätt samtidigt som man minskar risken för komplikationer. Vårdplanen fastställs av läkare och/eller fysioterapeut och det är viktigt att du följer den noga första tiden.

En utmaning för många patienter är:

Hur man avancerar träningen och börjar träna tyngre efter sjukgymnastik.

Hur hårt får man styrketräna? Vad är viktigt att fokusera på?

Och finns det saker som man behöver undvika?

En medicinsk tränare utför ortopediska tester, undervisar och coachar dig i säker och effektiv styrketräning i samband med laminektomi. Så att du kan återgå till vardagen och fortsätta träna utan att riskera komplikationer på grund av felbelastning.

Vill du veta mer?

>> Boka din kostnadsfria konsultation

Kraftsportkliniken är en del av Ortopedmedicinska Institutet.

Vi är en specialistmottagning i Göteborg fokuserad på säker och effektiv träning vid ortopediska skador, kroniska sjukdomar och efter operationer för ryggbesvär som laminektomi och spinal fusion/steloperation. Boka en konsultation, så berättar vi mer.

Tung träning har aldrig varit lättare