Armbågen

Den medicinska tränaren undersöker, coachar och rehabiliterar skador och smärtor kopplade till armbågen. På den här sidan hittar du exempel på besvär kopplade till smärta och skador kring armbågen. Här hittar du även info om hur träning hjälper.

Armbågen är en komplex led med många strukturer.

Den förenar överarmen med underarmen och består av articulatio cubiti (armbågsleden) och fossa cubitalis (armvecksgropen). I folkmun refererar man ofta till armbågen som benutskottet olekranon, armbågsknölen, som sitter på baksidan av armen.

Från nacken, övre delen av kotpelaren i ryggraden, löper nerver ut mot axeln och ner i armen. Nerver som innerverar underarm, händer och fingrar, passerar armbågen. Här hittar vi ulnarisnerven, längs mediala epikondylen, och medianusnerven.

Repetitiv överbelastning vid senor i armbågen, där muskler möter skelettet och möjliggör rörelser genom att dra sig samman och producera kraft, kan orsaka olika typer av besvär. Vanliga besvär kopplade till armbågen är tendinopati (sjukdom relaterat till nerv), inflammation (tendinit), degenerativa förändringar och skador på senans vävnad (en så kallad tendinos).

Detta kan föranleda till inklämning av nerver när vävnader är överansträngda och inflammerade och därför sväller i omfång kring underarmar och i karpaltunneln.

Här är några vanliga besvär som vi kan hjälpa dig med:

Kicka på diagnosen för att lära dig mer om vad detta innebär.

Hur fungerar rehabilitering på Kraftsportkliniken?

Vi samarbetar med din vårdgivare. Kraftsportkliniken – Rehab & Friskvård är en del av Ortopedmedicinska Institutet i Vasastan i Göteborg. Den privata vårdenheten är multidisciplinär vilket innebär att här finns olika professioner inom rehab samlade.

Här finns ortoped, sjukgymnast, naprapat, psykolog och personlig tränare.

Första mötet innebär alltid en grundlig rörelseanalys.

Under rörelseanalysen undersöker vi med ortopediska tester om du har nedsättningar i rörelseapparaten, obalanser mellan muskelgrupper och andra orsakar som har lett till att du har fått ont. Upptäcker vi att du har besvär som kräver annan typ av vård refererar vi dig till en lämplig specialist. Första konsultationen på kliniken är alltid kostnadsfri. Boka tid för rehabträning online.

Tung träning har aldrig varit lättare