Den medicinska tränaren undersöker, coachar och rehabiliterar skador och smärtor kopplade till axeln och skuldran. På den här sidan hittar du exempel på vanliga besvär kopplade till axeln – plus information om hur vi kan hjälpa dig med din rehab.

Axeln är den rörligaste leden vi har.

Rörlighet sker i regel på bekostnad av stabilitet, vilket ibland kan leda till problem.

Ju rörligare en led är desto mindre stabilitet har den. Axeln har en naturlig instabilitet på grund av hur leden är konstruerad. Axeln består egentligen inte av en led utan flera olika. Dessa delar består av överarmen (humerus), nyckelbenet (clavicula) och skulderbladet (scapula) som fäster in mot bröstryggen. De fyra musklerna som utgör rotatorcuffen och är viktiga för stabiliteten i axeln är supraspinatus, infraspinatus, teres minor och subscapularis. Där finns många vävnader som kan orsaka besvär.

Den snillrika men instabila konstruktionen gör att vi kan utföra lyft av armarna framåt, utåt åt sidan och bakåt. Axeln tillåter även rotationer inåt och utåt i frontalplanet.

Eftersom axeln har en stor rörlighet är det extra viktigt att musklerna som omger axeln är starka och kanske framför allt jämnstarka så att en viss obalans inte uppstår. En obalans mellan axelns muskler, inte minst rotatorcuffen, kan leda till inskränkningar/rörelsebegränsningar och funktionsnedsättning samt skador som försvårar vardagsaktiviteter och fysisk aktivitet.

Axelbesvär förekommer ofta inom idrotter som involverar olika typer av kast. Några exempel på idrotter där skador och smärtbesvär kopplade till axlar är vanligare är:

  • Handboll
  • Baseboll
  • Volleyboll

Det är även vanligt inom styrketräning och kraftsporter. Vanligt är att besvär i axlar märks i övningar som knäböj med stång, bänkpress, militärpress och armövningar. Viktigt är att med undersökning utesluta skador och påbörja träningsterapi i god tid.

Besvären kan ofta rehabiliteras med rörelseträning.

På kraftsportkliniken har vi erfarenhet av axelbesvär vid skador, smärttillstånd och operationer. Många som söker hjälp hos oss tränar redan men har fått ont och har ibland skadat sig vilket kan göra det svårt att fortsätta träna regelbundet på ett säkert sätt.

Här är några axelbesvär vi kan hjälpa dig med:

Hur fungerar rehabilitering på Kraftsportkliniken?

Vi samarbetar med din vårdgivare. Kraftsportkliniken – Rehab & Friskvård är en del av Ortopedmedicinska Institutet i Vasastan i Göteborg. Den privata vårdenheten är multidisciplinär vilket innebär att här finns olika professioner inom rehab samlade.

Här finns ortopedläkare, sjukgymnast, naprapat, psykolog och personlig tränare.

Första mötet innebär alltid en grundlig rörelseanalys.

Under rörelseanalysen undersöker vi med ortopediska tester om du har nedsättningar i rörelseapparaten, s.k. röda flaggor (som indikerar underliggande skada eller patologi) som kan bidragit till att du har fått ont samt om det finns något annat som är viktigt att vi känner till innan du börjar styrketräna med tyngre vikter. Upptäcker vi att du har besvär som kräver annan typ av vård refererar vi dig till en lämplig specialist. Här bokar du individanpassad rehabträning online.