november 26, 2018

Vad är medicinsk träning?

Medicinsk träning är ett begrepp inom friskvård och post-rehabilitering. Post-rehabilitering handlar som det låter om tiden efter rehabilitering (efter hjälp från sjukgymnast, kiropraktor eller osteopat) när det är dags att återgå till mer normal fysisk aktivitet.

Medicinsk träning kan på det sättet hjälpa patienter som lider av, eller har lidit av, åkommor och skador som artros eller rupturer i mjukvävnad. Medicinska tränare hjälper bland annat patienter med reumatism, lipödem, tennisarmbåge, höft- och knäledsoperation, diabetes, skolios, fibromyalgi – och många andra sjukdomar.

En utbildad medicinsk personlig tränare skiljer sig från en vanlig personlig tränare på det sättet att en medicinsk personlig tränare behöver ha en större förståelse för patologi (läran om sjukdomar), träningsfysiologi (hur träning påverkar kroppens organ och strukturer som skelett och ligament) och biomekanik (hur kraften produceras men också absorberas av kroppens leder). Därför att medicinska åkommor/tillstånd påverkar hur träning inverkar på kroppen. En patient som har artros ska inte träna som en patient som har drabbats av ruptur i vadmuskeln eller har skolios till exempel. Träning som inte är individanpassad, baserat på den medicinska historiken, kan i värsta fall till och med försämra patientens hälsa.

Därför är kravet på individanpassad träning större inom medicinsk träning jämfört med vanlig personlig träning. Om träningen inte är anpassad efter personens sjukdomshistorik så kan träningen i värsta fall förvärra smärtan men också försämra det allmänna hälsotillståndet. En medicinskt skolad personlig tränare behöver därför vara uppmärksam på den medicinska historiken. Informationen förmedlas från klienten till tränaren genom en anamnes, där klienten får berätta om vad han eller hon har varit med om. Sedan genomför den medicinska tränaren tester av mjukvävnadens tolerans, flexibilitet, funktionalitet och muskelsystemets styrka för att sedan ta beslut om vad som är lämplig fysisk aktivitet under post-rehabilitering.


Ibland har tränaren kontakt med klientens fysioterapeut eller läkare för att vårda patientens säkerhet men också kvalitén på träningen. Området är relativt nytt i Sverige, men vi som har arbetat inom friskvård en längre tid har märkt att behovet av medicinska tränare växer. Många som söker personlig tränare för att få hjälp med att gå ner i vikt, bygga muskler eller bli starkare på något sätt, har någon form av sjukdom i bagaget som påverkar hur träningen kan och därför borde genomföras. Utmaningen för tränare som inte är utbildade inom medicin är att utbildningen till licenserad personlig tränare inte innehåller tillräckligt många timmar fysiologi, patologi och biomekanik för att säkra den kompetens som arbetsuppgiften kräver.

Medicinska personliga tränare arbetar inte bara med klienter som är sjuka av fetma och övervikt utan även patienter som har skadat sig, opererats eller lider av kroniska sjukdomar. Målet med medicinsk personlig träning är att skapa en brygga mellan träningsvärlden och sjukvården. Det är lättare att lära tränare mer om sjukdomar än att lära ortopeder mer om träning. Många patienter som har genomgått rehabilitering, oavsett vilket typ av terapeut man besöker, har svårt att hitta tillbaka till mer normal fysisk aktivitet efteråt. Ett typiskt scenario är att man slutar träna helt efter rehabiliteringen, avstår rehabilitering helt och hållet eller att man genomgår rehabilitering framgångsrikt men börjar träna på ett sätt som inte är personligt anpassad för det medicinska behovet. Medicinsk personlig träning är därför ett viktigt område som med stor säkerhet kommer växa mycket de närmsta 10 åren. Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi (och för övrigt skrivit flera böcker om träning), berättade i Malou efter 10 om det växande behovet av medicinska personliga tränare. I inslaget pratar professorn tillsammans med Anders Hansen (läkare, psykiatriker och författare av den hyllade succéboken Hjärnstark) om varför medicinsk träning blir allt viktigare, bland annat för patienter som lider av diabetes och depression. Se inslaget här.

Träningsformerna som medicinsk träning inkluderar är främst andningstekniker, avslappningsövningar, styrketräning, kardiovaskulär (aerobisk) träning, träning för viktminskning, gruppträning, vattenbaserad träning, funktionell träning, korrektiv träning och träning för muskelhypertrofi (träning som förbättrar styrka och fiberrekrytering kan förbättra ledstabilitet när skelett- och ligamentintegriteten av någon anledning har blivit kompromissad) och ibland till och med pilates.

LÄS MER9 skillnader på medicinsk tränare och sjukgymnast

En medicinsk personlig tränare läser av klientens allmäntillstånd och anpassar träningen efter dagsformen. Men uppgiften är inte bara att instruera och coacha utan också utbilda klienten i hur han eller hon ska hantera situationen. Medicinska personliga tränare arbetar därför mycket med gruppträning och föreläsningar, eftersom kunskap är en förutsättning för att klienten ska förstå sin situation men också vad man kan förvänta sig i termer av progression, återhämtning och resultat.

Patienter som tränar hos medicinska personliga tränare brukar uppge att man upplever att man mår bättre, känner sig piggare och orkar mer. Vissa upplever även färre symptom, mindre smärta och mer mening med träningen därför att man börjar förstå sjukdomsbilden och ser framsteg på ett sätt som motiverar till mer träning. Det senare är extra viktigt för klienter som har genomgått rehabiliteringsträning.

Medicinsk personlig träning är målbaserad, men anpassad med hänsyn till sjukdomen eller skadan, och hjälper patienter att normalisera kroppens funktioner. Så att du inte blir begränsad i vardagen på grund av smärta, rörelseinskränkningar eller andra besvär. Viktigt är att träningen hjälper till att minska negativ stress. På en del kliniker finns team som består av flera olika discipliner. Där kan medicinska personliga tränare vara verksamma tillsammans med idrottsläkare, kiropraktorer, osteopater, naprapater, fysioterapeuter och ortopeder. Optimalt är om din terapeut kan rekommendera en medicinsk tränare som han eller hon anser är lämplig.

Medicinsk tränare är ett viktigt yrke på det sättet. Många patienter hittar aldrig tillbaka till normalfungerande vardag med fysisk aktivitet efter rehabilitering och vårdens ansvar tar slut efter rehabiliteringsperioden. Medicinsk träning kan hjälpa patienter som behöver vägledning, utbildning och coachning i sin träning tiden efteråt. Detta kan ge kunskap, motivation, klara målbilder, realistiska förväntningar och en tydlig plan som är anpassad efter behovet. Om du inte är tillräckligt sjuk för att bli behandlad av ortopeden, men är tillräckligt frisk för att sluta gå på rehabilitering hos en fysioterapeut, då kan en medicinsk personlig tränare vara hjälpen som du behöver för att hitta tillbaka till träningsglädjen.

En annan sak som kan vara viktig att tänka på är att medicinska personliga tränare inte diagnostiserar besvär eller åkommor – det är fortfarande en uppgift för vården. Enligt svensk lag får enbart legitimerad vårdpersonal utfärda diagnoser. Bäst resultat av medicinsk personlig träning får du om du har en fastställd diagnos som träningen kan anpassas efter. En diagnos kan du få av en läkare, sjuksköterska, ortoped, sjukgymnast eller kiropraktor. Därför börjar resan från primärvården. När diagnosen är fastställd kan rehabilitering och habilitering påbörjas. När den akuta återhämtningen efter skadan eller sjukdomen är över kan du få fysisk aktivitet på recept eller själv uppsöka en medicinsk personlig tränare. Glöm bara inte att vara tydlig med vilka besvär och sjukdomar du har i bagaget, så att hjälpen som du får från den medicinska tränaren verkligen är anpassad efter just dina behov.

Vill du veta mer om medicinsk träning och hur vi på Kraftsportkliniken i Göteborg kan hjälpa dig? Boka din kostnadsfria konsultation och träffa en medicinsk träningsspecialist. Eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Om författaren

Hej! Jag heter Mathias Zachau och jag är styrkecoach, medicinsk tränare och styrkelyftsinstruktör här på Kraftsportkliniken. Läs mer om mig och min bakgrund.



Tags

artros, fibromyalgi, lipödem, reumatism, skolios, tennisarmbåge, träning efter operation


Prenumerera på nyhetsbrevet

Varje vecka ger vi dig det bästa från träningsvärlden direkt till din inbox. Analyser, spaningar och forskning om kost och träning som fungerar. Nyhetsbrevet är gratis.