juli 5, 2022

Varför ergospirometri? Fördelar med undersökning av andningsgasutbyte

När du besöker en läkare förväntar du dig att träffa någon som undersöker dina besvär och vad du har gått igenom innan du får en behandling. Vi har vant oss vid att en tränare tittar på hur du rör dig och utifrån subjektiva bedömningar får du förslag på vad du behöver göra annorlunda – detta är tyvärr ett mycket bristfälligt angreppssätt till testning eftersom det inte är standardiserat. Dessutom räknar vi med att alla tränare har den kunskap, kompetens och erfarenhet som krävs för att göra en sådan bedömning. Det finns mer objektiva och exakta sätt att utföra diagnostik inom idrott.

Därför har vi på Kraftsportkliniken valt att arbeta med ergospirometri. Ergospirometri är en typ av arbetstest där man testar respiration (andning) och kardiovaskulärt arbete. Testerna används för att utvärdera och bedöma hur kroppens fysiologi fungerar och reagerar på träning. Resultatet av testerna används för att utvärdera träningens effekter mellan testtillfällen. Syftet med detta är att se till att träningen lyckas uppnå de förändringar i kroppens system som behövs för att uppnå ditt mål.

Teknologin vi använder har utvecklats av ett företag som heter PNOE som har tagit fram en portabel version av samma diagnostiska verktyg som tidigare bara funnits tillgängliga på idrottslabb på universitet, sjukhus och prestationscenter för olympiska idrottare på världselitnivå. Ergsopirometri är ett idrottsmedicinskt diagnostiskt verktyg som kan användas både för specifika medicinska syften: testa patienter POST-Covid, vid hjärt- och kärlsjukdomar- men också prestationsparametrar för motionärer och idrottare eftersom markörerna som testas (Vo2max, användning av fett- och kolhydrater under vila och arbete bland annat) är relevant för många träningsmål.

En viktig sak med testning är att inte bara titta på resultat i enskilda mätningar utan att över tid mäta förändring mellan mätningar. Informationen som vi får fram från testerna hjälper fysiologen att skapa kost- och träningsplaner för ditt mål – inte utifrån hur människor i allmänhet fungerar i teorin, utan din unika personliga arbetsfysiologi.

I den här artikeln besvarar vi vanliga frågor om dessa tester: vad ergospirometri innebär, när denna typ av test är användbart, vem som har nytta av testerna och vad idrottare och forskare tycker om teknologin som används. Bifogat hittar du referenser till studier som har validerat teknologin som används på Kraftsportkliniken i Göteborg.

Vad innebär ergsopirometri?

Kardiometabola tester (kallas ibland kort och gott metabola tester) mäter i vilken takt din kropp förbränner kalorier genom att undersöka andningsgasutbytet – syrgas i luften du andas in och koldioxid i luften du andas ut och ger användbar information om muskelmetabolism och energisystem. Detta görs antingen under vila (vilket kallas Resting Metabolic Rate) eller fysiska aktiviteter. För motionärer gör vi generella arbetstester och för idrottare görs idrottsspecifika tester för matcha aktivitetens krav.

Data som vi får fram med testerna är bland annat:

RMR (Resting Metabolic Rate) – Antalet kalorier kroppen förbrukar i vila
– Metabol effektivitet – Antalet kalorier kroppen förbrukar i samband med träning
– Användning av energisubstrat – Hur mycket fett och kolhydraterna kroppen använder under vila eller i samband med träning vilket är en markör cellulär hälsa
– V02Max – Mängden syre din kropp kan ta upp maximalt i samband med träning
– Andningskapacitet – Hur väl andningsmuskler stödjer det kardiovaskulära systemet

Varför göra kardiometabola tester?

Data från metabola tester används till att skapa specifika och individanpassade rekommendationer för kost- och träning med en precision som inte är möjlig utan testning. Detta är användbart för idrottsprestation, vid obesitas/övervikt/fetma, för kroppskomposition (minska kroppsfett och öka muskelmassa) och olika hälsomål. En stor fördel med ergospirometri är att man hjälp av testet kan identifiera personliga intensitetszoner, hur ansträngande träning man bör göra för att främja olika träningseffekter varierar mellan individer. Inom uthållighetsträning där pulsen ofta används för att se att man tränar med rätt intensitet blir detta extra viktigt, eftersom du kanske tränar i fel zon och därför utvecklar fel egenskaper. Resultat av testerna kan därför användas till att kalibrera din träningsklocka så att du tränar med rätt intensitet.

För vem är kardiometabola tester användbart?

POST-Covid-patienter, hjärt- och lungsjuka, motionärer och idrottare från nybörjare till professionella idrottare i världsklass. Exempel på idrottare som gynnas av tester:

– Styrke- och kraftidrottare (Crossfit-aktiva, styrkelyftare, bodybuilders t.ex.)
– Uthållighetsidrottare (Triathlon-aktiva, löpare, cyklister, skidåkare t.ex.)
– OCR / Hinderbana-tävlande (Tough Wiking, Toughest, Spartan Race t.ex.)
– Aktiva som tränar för generell fitness och hälsa (välmående, viktminskning, viktökning, förbättrad kroppskomposition, funktionell styrka t.ex)

Kardiometabola tester är sammantaget inte bara för patienter, bara för elitidrottare eller någon annan exklusiv kategori tränande. Alla som vill få en ökad precision i sin träning (vilket sparar tid, frustration och motivation) kan använda metabola tester. Därför har vi på Kraftsportkliniken valt att arbeta med ergospirometri för diagnostik.

Vad tycker forskare och idrottare ?

Omdömen

”PNOE är grymt eftersom det ger detaljerad information om din metabola effektivitet och ineffektivitet”


Matt Chan
– Crossfit-tävlande, 2:a plats Crossfit Games 2012

”Jag använder PNOE för att kvantifiera mina förbättringar och upptäcka mina begränsningar i verkliga förhållanden med klinisk exakthet. PNOE har hjälpt mig att ta med mig labbet utomhus.”


Antony Le Tigre Costes
– Professionell Triathlete, Ironman-vinnare, PhD Biomekanik


Referenser

– Analysis of a Submaximal Cycle Test to Monitor Adaptations to Training: Implications for Optimizing Training Prescription. Capostagno et al (2021)
 Reference Standards for Cardiorespiratory Fitness Measured with Cardiopulmonary Exercise Testing Using Cycle Ergometry. Kaminsky et al (2017)
 Validity and reliability of the New Portable Metabolic Analyzer PNOE. Tsekouras et al (2019)

Om författaren

Hej! Jag heter Mathias Zachau och jag är styrkecoach, medicinsk tränare och styrkelyftsinstruktör här på Kraftsportkliniken. Läs mer om mig och min bakgrund.Tags


Prenumerera på nyhetsbrevet

Varje vecka ger vi dig det bästa från träningsvärlden direkt till din inbox. Analyser, spaningar och forskning om kost och träning som fungerar. Nyhetsbrevet är gratis.